Monitoring i rejestracja temperatury w transporcie
W niektórych branżach (glownie przemysł farmaceutyczny i spożywczy) są określone szczegółowe wymagania dotyczące utrzymania prawidlowej temperatury w transporcie – tzw. łańcuch chłodniczy.
Łańcuch chłodniczy to całokształt działań, mających na celu zapewnienie ciągłości zachowania prawidłowej temperatury od chwili wytworzenia lub schłodzenia produktu, aż do momentu jego finalnego użycia.
W przemyśle spożywczym wymagania, które muszą zostać spełnione na każdym etapie drogi producent-konsument są określone w następujących aktach prawnych:
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (dz. U. 06.171.1225).
Rozporządzenie WE nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.Urz. WE L 31 z 01.02.2002).
Rozporządzenie nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004).
W przemyśle farmaceutycznym podstawowymi przepisami są:
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 15 listopada 2010 r. w sprawie sposobu przekazywania szczepionek świadczeniodawcom prowadzącym obowiązkowe szczepienia ochronne oraz sposobu przechowywania szczepionek stanowiących rezerwę przeciwepidemiczną kraju (Dz.U. 2010 nr 232 poz. 1524)
Rozporządzenie: “Wytyczne z dnia 7 marca 2013 r. w sprawie Dobrej Praktyki Dystrybucyjnej dotyczącej produktów leczniczych do stosowania u ludzi” (Dz. U. UE 2013/C 68/01)
9.2. Transport
Jeżeli transport wykonywany jest przez stronę trzecią, umowa z tym podmiotem powinna obejmować wymogi rozdziału 7. Dystrybutor hurtowy powinien powiadomić przewoźników o warunkach transportu danej przesyłki. Jeżeli trasa przewozu obejmuje rozładunek i ponowny załadunek lub składowanie tranzytowe w węźle transportowym, należy zwrócić szczególną uwagę na monitorowanie temperatury oraz na czystość i zabezpieczenie obiektów, w których tymczasowo przechowywane są produkty lecznicze.
miniFROG umożliwia kontrolę wahań temperatury, których nie zaobserwujemy odczytując pomiar ze zwykłego termometru. Jest to małe urządzenie, które można dołączyć do każdej przesyłki. miniFROG współpracuje ze smartfonami z Androidem 4.1 i wyżej oraz posiadającymi NFC. Aby odczytać zapisane pomiary temperatury wystarczy zbliżyć do urządzenia smartfon z zainstalowaną darmową aplikacją. Zastosowanie technologii NFC odczyt zapisu przebiegu temperatury w dowolnym momencie pracy urządzenia, nawet po wyczerpaniu baterii.
System umożliwia konfigurację progów alarmowych dla krytycznych wartości temperatur. Przekroczenia zadanych progow są sygnalizowane mruganiem diody na obudowie.
Pomiary są zapisywane w pamięci trwałej urządzenia, dzięki czemu spelniają wymagania normy CFR p.11 – czyli możemy je wykorzystywac tam gdzie konieczne jest prowadzenie dokumentacji przebiegu temperatury (tzw. łańcuch chłodniczy)